Κτηνοτροφικά Προϊόντα

Το γάλα, που αποτελεί τη μοναδική τροφή του ανθρώπου για τους πρώτους μήνες της ζωής του, του εξασφαλίζει, από μόνο του, όσα θρεπτικά συστατικά απαιτεί ο οργανισμός για να αναπτυχθεί.

Γάλα. Το πόσο πολύτιμη τροφή είναι το γάλα οι πρόγονοί μας το ανακάλυψαν από πολύ νωρίς, ίσως από τη στιγμή που άρχισαν να αντιμετωπίζουν τις αγελάδες ως ζώα... κατοικίδια. Η πρώτη απεικόνιση πάντως... πρώιμης επεξεργασίας γάλακτος βρίσκεται σε ερείπια ναού των Σουμέριων και υπολογίζεται ότι η ηλικία της ξεπερνάει τα 5.000 χρόνια.

    Το γάλα δεν είναι ομοιογενές, αλλά είναι μείγμα διάφορων ουσιών και αποτελείται από νερό, λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ένζυμα, άλατα και βιταμίνες. Μερικά από τα συστατικά αυτά, όπως το λίπος, είναι δυνατό να χωριστούν από το υπόλοιπο γάλα με μηχανικό τρόπο.

    Η σύνθεση και ο χαρακτήρας του γάλακτος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, σπουδαιότερος από τους οποίους είναι το είδος του ζώου από το οποίο προέρχεται. Έτσι, το αγελαδινό γάλα είναι διαφορετικό στη σύνθεσή του από το γάλα της κατσίκας, το οποίο είναι διαφορετικό από το γάλα της προβατίνας κ.ο.κ. Η σύνθεση όμως του γάλακτος είναι δυνατό να διαφέρει και στο ίδιο το ζώο ανάλογα με την τροφή που έχει φάει ή ακόμη και την ώρα που έγινε το άρμεγμα. Στις αγελάδες, κατά κανόνα, το πρωινό γάλα έχει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από εκείνο που αρμέγεται το βράδυ.

    Το γάλα, εκτός από την παρασκευή των διάφορων γαλακτικών προϊόντων, έχει μεγάλη σημασία για τη βιομηχανία, γιατί χρησιμεύει σαν πρώτη ύλη παραγωγής διάφορων βιομηχανικών προϊόντων. Κυρίως χρησιμοποιείται (ιδιαίτερα πριν από λίγα χρόνια, όταν ακόμη ήταν αδύνατη η παρασκευή με χημικό τρόπο της καζεΐνης) για την παραγωγή κόλλας και συνθετικών υφασμάτων. Σήμερα φυσικά η χρήση του γάλακτος για τον σκοπό αυτό έχει σημαντικά περιοριστεί. Εξακολουθεί όμως να χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία καλλυντικών καθώς και στην παραγωγή χρωμάτων ζωγραφικής.

Το βούτυρο. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι κατασκεύαζαν το βούτυρο, κυρίως, από γάλα της αγελάδας. Πρόκειται βέβαια για ένα εκλεκτό και νόστιμο συστατικό σε πολλά φαγητά το οποίο χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα.
    Το βούτυρο, όπως και πολλά άλλα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, περιέχει κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα λίπη, είναι λίπη που στη συνήθη θερμοκρασία δωματίου είναι στερεά. Έτσι το βούτυρο διατηρεί ένα στερεό σχήμα.
    Δυστυχώς όμως η κατανάλωση των κορεσμένων λιπών, συνοδεύεται από αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. 

Το τυρί.  Το τυρί έχει μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιο σε πρωτείνες, ασβέστιο και βιταμίνες, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού.
    Ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής τους, τα τυριά περιέχουν 10-30% πρωτείνες. Είναι η πλουσιότερη τροφή σε πρωτείνη, ιδιαίτερα τα σκληρά τυριά, στα οποία η περιεκτικότητα σε πρωτείνη (30%) ξεπερνά αυτή του κρέατος (20%). Για το λόγο αυτό, τα τυριά έχουν μεγάλη βιολογική αξία και ενδείκνυται για τη διατροφή κυρίως των παιδιών, που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες σε αμινοξέα από τους ενήλικες.
    Τα τυριά περιέχουν, επίσης, λιπαρά και αλάτι. Τα λιπαρά ανάλογα με το είδος των τυριών μπορεί να κυμαίνονται από 0% σε κάποια φρέσκα τυριά μέχρι 35% σε κάποια τυριά εμπλουτισμένα με κρέμα.
    Το αλάτι πάλι συντελεί στη γεύση του τυριού και βοηθά στη συντήρησή του.
    Τα τυριά είναι επίσης μια άριστη πηγή ασβεστίου. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Το ασβέστιο των τυριών, όπως και του γάλακτος, αφομοιώνεται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
    Αξιοσημείωτη είναι η περιεκτικότητα των τυριών σε βιταμίνες A, D αλλά και E.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους, το τυρί στην Ελλάδα σήμερα αποτελεί τροφή από μόνο του (είμαστε πρώτοι στην κατανάλωση τυριού στον κόσμο, με 25 κιλά κατά κεφαλήν το χρόνο). Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καταναλώνεται κυρίως σαν επιδόρπιο ή ορεκτικό.

Το γιαούρτι.
Η πλούσια διατροφική αξία του γιαουρτιού το καθιστά ως την απαραίτητη, αναντικατάστατη, καθημερινή τροφή που συνδυάζει απόλυτα το τερπνό με το ωφέλιμο:

-Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων (κυρίως ψευδάργυρο) και βέβαια ασβεστίου.
-Η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο το καθιστά πολύτιμο για όλα τα παιδιά άνω των 7 μηνών, τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, για όσους αντιμετωπίζουν (ή θέλουν να προλάβουν) προβλήματα.
-Είναι ευεργετικό για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών γιατί προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου.
-Αποτελεί μια από τις ελαφρότερες και πλουσιότερες τροφές, την οποία μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμη και με υψηλό πυρετό.
-Αποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, αλλά και του βλεννογόνου του στόματος όσων κάνουν μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά.
-Καταπολεμά τις διάρροιες που προέρχονται από λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα γιατί οι βάκιλοι του εξουδετερώνουν τα μικρόβια που τις προκαλούν.
-Καταπολεμεί τη χρόνια δυσκοιλιότητα γιατί η υφή του είναι μαλακή και υδαρής ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός «τεμπέλικου» εντέρου και οι βάκιλοί του εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.
-Συμβάλλει στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων δερματοπαθειών που οφείλεται σε έλλειψη ή κακή απορρόφηση από το έντερο των βιταμινών του συμπλέγματος B.
-Ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης ενισχύει και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού

Φυσικές κλωστοϋφαντουργικές ίνες ζωικής προέλευσης.


    Οι φυσικές κλωστοϋφαντουργικές ίνες ζωικής προέλευσης είναι προτεϊνικές ίνες. Οι ίνες αυτές παρουσιάζουν μεγάλη ελαστικότητα, δεν τσαλακώνουν, έχουν καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας χωρίς να δίνουν την αίσθηση ότι είναι υγρές. Επίσης αντέχουν στα οξέα, είναι όμως ευαίσθητες στα αλκάλια.

    Η σπουδαιότερη από τις ζωικές κλωστοϋφαντουργικές ίνες είναι το μαλλί, που παράγεται από τα πρόβατα. Οι ίνες των άλλων ζώων ανήκουν στα τριχώματα, που χωρίζονται σ' αυτά που αποτελούνται από λεπτές τρίχες και σ' αυτά που αποτελούνται από χοντρές τρίχες. Τα τριχώματα λεπτών τριχών προέρχονται από προβατοκαμήλες (αλπακά, λάμα, vicuna, guanaco), καμήλες, κουνέλια και ορισμένα είδη κατσικών (kaschmir, mohair,cashgora). Τα τριχώματα χοντρών τριχών προέρχονται από βόδια, άλογα και κατσίκες. Στις ζωικές κλωστοϋφαντουργικές ίνες ανήκει και το μετάξι, που παράγεται από τους μεταξοσκώληκες της μουριάς και της βελανιδιάς.


· Μαλλί:
    
Το μαλλί, από τις πιο παλιές και πιο γνωστές κλωστοϋφαντουργικές ίνες, παράγεται αποκλειστικά από τα πρόβατα. Στην Αίγυπτο το γνωρίζουν από το 3500 π.Χ. Η κύρια ουσία του μαλλιού είναι η κερατίνη. 
    Η παγκόσμια παραγωγή μαλλιού ανήλθε το 2000 σε 1,4 εκατομμύρια τόνους, που αποτελεί το 3% του συνόλου των παραγωμένων κλωστοϋφαντουργικών ινών. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής μαλλιού είναι η Αυστραλία, η Ρωσία, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Νότιος Αφρική. 
    Τα πρόβατα ζουν σ' όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και είναι από τα αρχαιότερα χρήσιμα ζώα για τον άνθρωπο. Η συστηματική εκτροφή τους αρχίζει την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η κατεργασία του μαλλιού περιλαμβάνει το ζεμάτισμα, το πλύσιμο με κρύο νερό, το λανάρισμα και το γνέσιμο.
    Οι ίνες του μαλλιού είναι ελαστικές, απαλές, ευλύγιστες, δεν τσαλακώνουν εύκολα, έχουν καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, καίγονται δύσκολα και μπορούν να απορροφήσουν μέχρι 40% υγρασία χωρίς να δίνουν την αίσθηση ότι είναι υγρές. Επίσης αντέχουν στα οξέα, δεν αντέχουν στα αλκάλια και είναι θερμοπλαστικές. Επειδή η εξωτερική επιφάνειά τους είναι λεπιδωτή, οι ίνες μάλλινων υφασμάτων ευρισκόμενες σε κίνηση μέσα σε βραστό νερό γαντζώνονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα το ύφασμα να συμπυκνωθεί και να σχηματιστεί ο κετσές (τσόχα).
    Το μαλλί χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενδυμάτων, κουβερτών, ταπήτων και υφασμάτων επιπλώσεων και διακόσμησης.


· Μετάξι:
    
Πατρίδα του μεταξιού είναι η Κίνα, στην οποία η τέχνη της εκτροφής του μεταξοσκώληκα και της παραγωγής μεταξιού είναι γνωστή εδώ και περισσότερο από 4000 χρόνια. Στην Δύση η διάδοση της μεταξοκαλλιέργειας έγινε από δύο Βυζαντινούς μοναχούς, οι οποίοι μετά από μια ιεραποστολική περιοδία στην Κίνα το 554 μ.Χ., μετέφεραν κρυφά, μέσα στα κούφια μπαστούνια τους αυγά μεταξοσκώληκα και σπόρους μουριάς.
    Το μετάξι παράγεται αποκλειστικά από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα, ο οποίος είναι ένα είδος κάμπιας και τρέφεται με νωπά φύλλα μουριάς ή βελανιδιάς. Ο μεταξοσκώληκας κατά την διάρκεια της εκτροφής του, δηλαδή από την στιγμή που θα εκκολαφθεί μέχρι την στιγμή που θα πλέξει το κουκούλι, περνά από πέντε διαφορετικά στάδια ("ηλικίες") και αλλάζει τέσσερις φορές το δέρμα του. Μετά την ολοκλήρωση της εκτροφής του, που διαρκεί περίπου 30 ημέρες, ο μεταξοσκώληκας εκκρίνει από τους δύο μεταξογόνους αδένες του το μετάξι και με κατάλληλες κινήσεις του σώματός του πλέκει το κουκούλι. Το πλέξιμο γίνεται απ' έξω προς τα μέσα σχηματίζοντας οκτάρια γύρω από το σώμα του. Ο μεταξοσκώληκας εγκλωβίζεται μέσα στο κουκούλι και μεταμορφώνεται σταδιακά σε χρυσαλλίδα και στην συνέχεια σε πεταλούδα. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο πρέπει να γίνει η απόπνιξη ή ψήσιμο των χλωρών κουκουλιών. Η απόπνιξη γίνεται για να θανατωθούν οι χρυσαλλίδες πριν μεταμορφωθούν σε πεταλούδες και τρυπήσουν τα κουκούλια. Για την απόπνιξη χρησιμοποιούνται φούρνοι που λειτουργούν με θερμό αέρα ή ατμό. Ακολούθως τα κουκούλια,που αποτελούνται από μια συνεχή ίνα με αρχή και τέλος, τοποθετούνται σε λεκάνες με ζεστό νερό (50-60°C) για να ξετυλιχθεί ευκολότερα η ίνα.
    Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή μεταξιού ανέρχεται σε 52000 τόνους. Το ήμισυ της ποσότητας αυτής παράγεται στην Κίνα.
    Οι μεταξωτές ίνες έχουν χρώμα άσπρο, κίτρινο ή καφετί, είναι απαλές, γυαλιστερές, ελαστικές, έχουν λεία επιφάνεια, δεν τσαλακώνουν και μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας χωρίς να δίνουν την αίσθηση ότι είναι υγρές. Επίσης έχουν καλές αντοχές στην τριβή και κακές αντοχές στον ιδρώτα στα αρώματα και στα αποσμητικά.


· Τρίχωμα αλπακά:
    
Τα αλπακά, που ανήκουν στις προβατοκαμήλες, εκτρέφονται ή ζουν σε ημιάγρια κατάσταση στην Νότιο Αμερική (Περού, Χιλή) σε υψόμετρα 4000-5000 m. Το τρίχωμά τους, που είναι πυκνό και μακρύ, ανήκει στα τριχώματα λεπτών τριχών και έχει χρώμα άσπρο, σταχτί, καφετί ή μαύρο. Οι ίνες του τριχώματος των αλπακά είναι λεπτές, απαλές, ευλύγιστες, γυαλιστερές, παρουσιάζουν μεγάλη ελαστικότητα και έχουν καλές θερμομονωτικές ιδιότητες. Το τρίχωμα αλπακά χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενδυμάτων, κουβερτών και υφασμάτων διακόσμησης. Επίσης και σαν υλικό γεμίσματος παπλωμάτων.

· Τρίχωμα λάμα:
    
Τα λάμα, που ανήκουν στις προβατοκαμήλες, ζουν σαν κατοικίδια στο Περού σε υψόμετρα 3000-5000 m και χρησιμοποιούνται για την μεταφορά φορτίων. Το τρίχωμά τους, που ανήκει στα τριχώματα λεπτών τριχών, δεν είναι τόσο πολύτιμο όσο το τρίχωμα των αλπακά. Οι ίνες του τριχώματος των λάμα είναι λεπτές, απαλές, ελαφριές, γερές, έχουν καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, δεν έχουν όμως καλές αντοχές στο φως της ημέρας και παρουσιάζουν μικρή ελαστικότητα.


· Τρίχωμα vicuna:
    
Τα vicuna ανήκουν επίσης στις προβατοκαμήλες και ζουν σε άγρια κατάσταση στις Άνδεις της Νοτίου Αμερικής. Οι ίνες του τριχώματος των vicuna είναι λεπτές, ελαφριές, γυαλιστερές και έχουν χρώμα κανελί έως κοκκινωπό. Το τρίχωμα των vicuna, που ανήκει στα τριχώματα λεπτών τριχών, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και χρησιμοποιείται για την παραγωγή υψηλής ποιότητος κουβερτών.


· Τρίχωμα guanaco:
    
Τα guanaco ανήκουν στις προβατοκαμήλες και ζουν σε άγρια κατάσταση σε διάφορες χώρες της Νοτίου Αμερικής. Οι ίνες του τριχώματος των guanaco είναι λεπτές, γυαλιστερές και έχουν χρώμα κοκκινωπό έως καφετί. Το τρίχωμα των guanaco ανήκει στα τριχώματα λεπτών τριχών, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και χρησιμοποιείται για την παραγωγή υψηλής ποιότητος ενδυμάτων.

· Τρίχωμα καμήλας:
    
Οι καμήλες διακρίνονται στις Βακτριανές (Ασιατικές), που έχουν δύο ύβους (καμπούρες) και στις Δρομάδες (Αραβικές), που έχουν έναν ύβο. Οι Δρομάδες ζουν στην Βόρεια Αφρική και στις αραβικές χώρες της Ασίας και οι Βακτριανές στην Κίνα, Μογγολία και Ρωσία.
Οι ίνες του τριχώματος, που προέρχεται από τις Βακτριανές είναι λεπτές, απαλές, ελαφριές, σγουρές, έχουν καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, αντέχουν στις καταπονήσεις και έχουν χρώμα κοκκινοκαφετί. Το τρίχωμα που παράγεται από τις Βακτριανές ανήκει στα τριχώματα λεπτών τριχών και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενδυμάτων και κουβερτών καθώς επίσης και σαν υλικό γεμίσματος παπλωμάτων. Το τρίχωμα που παράγεται από τις Δρομάδες είναι χοντρό και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ταπήτων.


· Τρίχωμα αγκορά κουνελιού:
    
Τα κουνέλια αυτά εκτρέφονται στην Ασία και στην Ευρώπη. Οι ίνες του τριχώματός τους είναι λεπτές, απαλές, ελαφριές, μπορούν να απορροφήσουν μέχρι 60% υγρασία και έχουν την ικανότητα να κατακρατούν την θερμότητα. Τα τριχώματα αυτά ανήκουν στα τριχώματα λεπτών τριχών και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εσωρούχων για πάσχοντες από ρευματισμούς, πλεκτών ενδυμάτων και νημάτων για πλέξιμο με το χέρι.


· Τρίχωμα kaschmir (cashmere):
    
Οι ίνες αυτές είναι οι πολυτιμότερες και ακριβότερες απ' όλες τις φυσικές ίνες ζωικής προέλευσης. Το τρίχωμα kaschmir προέρχεται από τις κατσίκες kaschmir, που ζουν στην ομώνυμη επαρχία της Ινδίας, στην Μογγολία, στην Κίνα, στο Ιράν, στο Αφγανιστάν και στα Ιμαλάια σε υψόμετρο 5000 m.
    Οι ίνες του τριχώματος kaschmir είναι λεπτές, απαλές, ελαφριές, ευλύγιστες, γυαλιστερές,ζεσταίνουν πολύ καλά, αλλά δεν έχουν καλές αντοχές στις καταπονήσεις. Το τρίχωμα kaschmir ανήκει στα τριχώματα λεπτών τριχών και χρησιμοποιείται για την παραγωγή υψηλής ποιότητος ενδυμάτων (πλεκτά, φουλάρια, σακάκια, παλτά) και κουβερτών.


· Τρίχωμα mohair:
    
Το τρίχωμα αυτό προέρχεται από τις κατσίκες mohair, που ζουν στο Τέξας των ΗΠΑ, στην Νότια Αφρική, στην Τουρκία και στο Αφγανιστάν. Οι ίνες του τριχώματος αυτού είναι λεπτές, απαλές, ελαφριές,γυαλιστερές, αντέχουν στις καταπονήσεις και έχουν την ικανότητα να κατακρατούν την θερμότητα. Το τρίχωμα mohair ανήκει στα τριχώματα λεπτών τριχών και χρησιμοποιείται για την παραγώγή ενδυμάτων, κουβερτών και νημάτων για πλέξιμο με το χέρι.

· Τρίχωμα cashgora:
    
Το τρίχωμα αυτό παράγεται από τις κατσίκες cashgora, που εκτρέφονται στην Νέα Ζηλανδία και προέρχονται από την διασταύρωση κατσικών cashmere με κατσίκες angora-mohair. Οι ίνες του τριχώματος cashgora είναι λεπτές, απαλές, γυαλιστερές, αντέχουν στις καταπονήσεις και μπορούν να συγκριθούν σε ποιότητα με τις ίνες του τριχώματος kaschmir αν και είναι αρκετά φθηνότερες. Το τρίχωμα cashgora ανήκει στα τριχώματα λεπτών τριχών και χρησιμοποιείται για την παραγωγή υψηλής ποιότητος ενδυμάτων και κουβερτών καθώς επίσης και σαν υλικό γεμίσματος παπλωμάτων.


· Τρίχωμα βοδιού:
    
Το τρίχωμα αυτό, που ανήκει στα τριχώματα χοντρών τριχών, προέρχεται από βόδια, μοσχάρια και αγελάδες και χρησιμοποιείται,τις περισσότερες φορές αναμειγμένο με άλλα ζωικά τριχώματα, για την παραγωγή υφασμάτων επιπλώσεων.


· Τρίχωμα αλόγου:
    
Το τρίχωμα αυτό προέρχεται από την χαίτη και την ουρά των αλόγων και ανήκει στα τριχώματα χοντρών τριχών. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής τέτοιων τριχωμάτων είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία και το Μεξικό. Το τρίχωμα αυτό χρησιμοποιείται κυρίως σαν υλικό γεμίσματος στρωμάτων.


· Τρίχωμα κατσίκας:
    
Το τρίχωμα αυτό, που ανήκει στα τριχώματα χοντρών τριχών, προέρχεται από τις συνηθισμένες κατσίκες, που ζουν και στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται στην ταπητουργία.

Το κρέας στη σημερινή εποχή αποτελέι ένα από τα κύρια προϊόντα της διατροφής μας.


    Το κρέας δεσπόζει στο «μενού» της διατροφής μας και έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή θρέψη και ανάπτυξη του ανθρώπου. Περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη Β12, που λαμβάνεται μόνο από ζωικά προϊόντα, κ.ά. «Κόκκινο κρέας» θεωρούνται το χοιρινό, το μοσχάρι, το αρνί και το κατσίκι, ενώ στο «άσπρο κρέας» κατατάσσονται το το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το κουνέλι κ.ά. Οι κίνδυνοι από τη μη ισορροπημένη και την κακή διατροφή καιροφυλακτούν σε σχέση με το κρέας λόγω αφενός της ποσότητας και αφετέρου της ποιότητας του κρέατος που καταναλώνουμε.

    Πριν από 40 χρόνια η κατανάλωση κρέατος ήταν περίπου 35 γραμμάρια ημερησίως και σήμερα έχουμε φθάσει να καταναλώνουμε περισσότερα από 150 γραμμάρια ημερησίως. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά τρώνε ημερησίως περισσότερα από 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά κ.ά.).